Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Celalalt Autentic - Lumea romaneasca in literatura de calatorie (1800-1850)

(1 voturi)
In curand!
Prezentare

Calatoria, fie medievala, fie moderna, s-a nascut din dorinta de a descoperi diversitatea, fiind totodata rezultatul setei de cunoastere, al ambitiei de a dobandi bunuri spirituale sau doar materiale. Unii calatori erau manati, in peregrinarile lor, doar de placerea de a intra in contact cu civilizatii diferite, de a le compara si corela. Indiferent de scopul urmat, asternute pe hartie impresiile de calatorie sunt rezultatul unor fine observatii, a unei adevarate disectii a lumii inconjuratoare.

In ciuda diferentelor economice, sociale, culturale, religioase, calatoriile au darul de a-i apropia pe oameni, oricat de mari ar fi distantele ce separa tarile lor de bastina. Este graitor in acest sens textul Fratelui Felix Fabri, dominican din Ulm, scris la intoarcerea din cele doua lungi pelerinaje in Tara Sfanta si la sanctuarele Egiptului crestin: „Astfel se intampla ca cei care erau straini datorita departarii sa traiasca, prin navigatie, in afectiune. Cine ar fi crezut ca Fratele ar putea deveni tovaras al necredinciosilor si amic al casei celor nebotezati?“.

Orice calator are dorinta de a-i face si pe ceilalti partasi la voiajul sau si, in consecinta, isi descrie impresiile fie in scrisori, destinate doar unui grup familial restrans, fie in jurnale, avand ambitia publicarii lor, fie povesteste doar, odata reintors acasa. Si astfel se nasc adevarate ghiduri de calatorie, rod al experientei peregrinului, sugerand itinerarii, dezvaluind aspectele economice, culturale, sociale, spirituale ale locurilor prin care a trecut.

S-au scurs cateva decenii de la aparitia primului volum al seriei Calatori straini despre tarile romane, colectie conceputa si realizata in Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, ca un vast corpus de izvoare narative externe, pornind din evul mediu si continuand pentru epoca moderna. 

Produs publicat in 2014 de Oscar Print
Data aparitiei: Martie 2014
Format: 150x210
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 246
ISBN: 978-973-668-259-9
Mai mult