Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

De vorba cu Ana Aslan

(7 voturi)
In curand!
Prezentare

Discutiile cuprinse in carte acopera aproape toata cariera Anei Aslan, medicul cunoscut in intreaga lume pentru descoperirea virtutilor procainei in geriatrie si nu numai. Veti afla amanunte despre viata de adolescenta a profesoarei, dar si povestiri despre inceputurile carierei medicale si despre legaturile profesionale cu mentorii sai: neurologul Gheorghe Marinescu, fiziologul Daniel Danielopolu si endocrinologul Constantin I. Parhon.

Conversatia cu Ana Aslan este structurata in trei interviuri realizate de profesorul si diplomatul Valentin Lipatti. Intrevederile cu faimoasa profesoara au avut loc in prima jumatate a anilor 80 si s-au desfasurat la Institutul de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti si la locuinta Anei Aslan, din Capitala. Veti descoperi un om care s-a dedicat imbunatatirii calitatii vietii celor pe care ii numim indeobste batrani, o femeie cu un rafinament aristocratic, pe care notorietatea internationala a adus-o mai aproape de cei care aveau nevoie de ajutorul si de grija ei.

"Stiinta fara morala nu valoreaza mare lucru."
- Ana Aslan

Ma intampina zambind. Desi halatul alb impune o oarecare distanta, se simte ca profesoara Aslan este o fiinta delicata, extrem de fragila. Pare ca toata inteligenta sa, vointa de viata si puterea de a munci sunt concentrate in ochii ei mari si negri. La 88 de ani, Ana Aslan a atins culmea celebritatii. Titluri, medalii, diplome, distinctii si premii, toate i s-au adunat pe peretii biroului, pe masura ce terapia sa impotriva imbatranirii a facut inconjurul lumii.

- Valentin Lipatti

Ana Aslan s-a nascut la Braila, pe 1 ianuarie 1897, intr-o familie de origine armeana. Si-a pierdut tatal la varsta de 13 ani, fiind crescuta de mama. Familia se muta la Bucuresti, unde, in 1915, Ana absolva Scoala Centrala. Contrar dorintei mamei, pe care nu reuseste sa o convinga decat intrand in greva foamei, se inscrie la Facultatea de Medicina din Capitala. Urmeaza o cariera stralucita, incununata de faimoasa descoperire care-i va schimba viata: o noua intrebuintare a procainei, un anestezic local folosit initial in stomatologie. A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. A inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productia industriala in 1980.
Ana Aslan a infiintat si a condus Institutul National de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti. De asemenea, in 1974, a fost aleasa membra a Academiei Romane.
A murit pe 20 mai 1988, la Bucuresti.

Valentin Lipatti (1923 - 1999) a fost profesor, scriitor si diplomat. A absolvit Facultatea de Filozofie la Bucuresti, avandu-i profesori pe Basil Munteanu si pe Tudor Vianu, urmand o cariera universitara la Facultatea de Limbi Romanice si Clasice din Capitala. A fost francofon si om de stanga, desfasurand o deosebita cariera diplomatica.
A tradus din Moli?re, Beaumarchais, Victor Hugo si Balzac, scriind el insusi literatura, dar si istorii literare, monografii, manuale scolare, cursuri universitare si eseuri.
Valentin Lipatti a fost fratele cunoscutului pianist Dinu Lipatti.
A murit pe 25 martie 1999.

Produs publicat in 2018 de Curtea Veche
Format: 130 x 200
Tip coperta: Brosata
ISBN: 978-606-44-0152-6
Mai mult