Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Insemnari din viata si documente omenesti

(1 voturi)
In curand!
Prezentare

 

Din cuprins:

  • Povestea unui manuscris
  • Nota asupra editiei
  • A.C.Cuza. Repere biografice...

„Am in fata un caiet «studentesc», cu coperte groase din carton panzat. Pe pagina de garda contine urmatoarea insemnare: Din biblioteca lui G. Cuza, luat spre amintire din vraful de carti ravasite. 25. IV. 1944. Stefan Nemes“.

 

Gheorghe Cuza este fiul lui Alexandru C. Cuza, iar persoana care a facut aceasta insemnare ar fi fost greu de identificat daca pe coperta interioara a caietului nu ar fi fost lipita o fila cu urmatorul text explicativ:

„Jurnalul manuscris al lui A.C. Cuza a fost gasit in casa acestuia din Iasi de catre locotenentul in rezerva Stefan Nemes, profesor de istorie. Printre cartile  ravasite, i-a atras atentia acest jurnal.

Spargandu-se frontul la Iasi, el a luat acest manuscris, impreuna cu cateva carti valoroase si  le-a adus in ruczac [!] pana la Turda, incredintandu-i-le, in scurtul popas al trupelor romane din acest oras, bibliotecarului Nicolopol Nicolae.

In 1945-1946, cand s-a inceput epurarea bibliotecilor de tot ceea ce a fost carte cu continut reactionar, fascist, antonescian, bibliotecarul respectiv, om in varsta la vremea aceea de circa 60 de ani, le-a scos in curte si le-a ars. Cateva manuscrise, care considera ca sunt totusi valoroase, le-a impartit elevilor care faceau practica la biblioteca, pentru a le pastra si a le da la iveala atunci cand vor considera ca pot fi valorificate pentru reconstituirea unor pagini de istorie nationala.

Printre cei care au primit aceste carti a fost si Ion Marinca, elev in clasa a VI-a de liceu. Ion Marinca a pastrat acest manuscris sub cheie, pana la aceasta data, cand vi l-am infatisat, considerand ca este util sa figureze printre documentele ce pot contribui la cunoasterea unora din gandurile si atitudinile avute de A.C. Cuza.

Manuscrisul nu a circulat in nici un mediu, nu a fost multiplicat si a fost pastrat intocmai cum a fost preluat de bibliotecarul Nicolopol.“7. VIII. 1979

 

Insemnari din viata..., atatea cate ne-au ramas in urma repetatelor reluari eliminatorii ale autorului lor, merita toata atentiaa cercetatorului, fie el genealogist, istoric literar sau analist al vietii social-politice de la sfarsitul veacului XIX si inceputul celui urmator. Este fresca personala a unei epoci, al carei autor ne apare intr-o multitudine de ipostaze ce-i pun in lumina universul intelectual, ideile si sentimentele ce l-au animat, evolutia acestor idei, consecventiale si inconsecventele omului politic, vesnicul sau neastampar, spiritul frondist si intolerant, conformismul si nu mai putin dorinta de a se impune contemporanilor.

 

Produs publicat in 2011 de Oscar Print
Data aparitiei: Ianuarie 2011
Format: 170x140
Tip coperta: Brosata
ISBN: 978-973-668-302-2
Mai mult