Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Mihail Kogalniceanu un arhitect al Romaniei moderne

(0 voturi)
In curand!
Prezentare

 

Istoric si indrumator cultural, teoretician al curentului national din jurul Daciei literare si Propasirii, ideolog al revolutiei pasoptiste si unul dintre principalii fauritori ai Unirii Principatelor, prim-ministru sub domnia reformatoare a lui Cuza, militant indefectibil pentru ridicarea poporului din saracie si umilinta, ministru de externe in anii razboiului de independenta, Mihail Kogalniceanu acopera, prin activitatea sa multipla si fecunda, peste o jumatate din secolul al carui fiu se declara.

Daca exista, in adevar, epoci privilegiate, in sensul ca sunt purtatoare de largi semnificatii istorice, se poate vorbi, desigur, cu egala indreptatire, si de privilegiul unor protagonisti de a rasfringe mai fidel acele semnificatii. Personificate, semnificatiile devin astfel mai inteligibile, sporind sansa istoriografiei de a sesiza resorturile intime ale epocii, trama ei ideatica si emotionala, dincolo de care se profileaza, anevoie definisabila, concurenta factorilor obiectivi. Biografia devine astfel o metoda, una menita a inlesni sondaje dintre cele mai fructuoase in epoca.

Epoca Unirii Principatelor, ale carei obsesii se prelungesc, dincolo de cucerirea independentei, pana la desavarsirea unitatii de stat si chiar mai tarziu, a avut destui protagonisti de seama, in fruntea carora se recunoaste, simbolica, personalitatea lui Al. I. Cuza. Aplecandu-se peste mormantul proaspat de la Ruginoasa, M. Kogalniceanu insusi ii proclama intaietatea: Cuza semnifica Unirea si efortul constructiv al unei natiuni ce-si cauta, febril, locul in concertul lumii.

Kogalniceanu rezuma la fel de bine si chiar intr-un cadru sensibil extins epoca in ceea ce a avut ea mai nobil ca aspiratie si mai indestructibil ca ideal. Evocandu-l radiofonic, in 1935, Octavian Goga descifra in biografia militantului o lectie de pedagogie civica mereu noua, mereu incitanta. Privit in diversele ipoteze, de indrumator cultural sau istoric, de om politic cumpanind trebile sau urmarind itele echilibrului international, cu cit il apropii mai mult, din orice parte, la orice punct al vietii sale, el cistiga in fata celui mai exigent analist. Pe seama unei judecati normale, deprinsa sa puie la cintar oameni, stari si lucruri, cu gindul de a deslusi limpede liniile mari ale trecutului unui popor, Kogalniceanu apare cu o semnificatie cu totul aparte.

 

Produs publicat in 2005 de Institutul European
Data aparitiei: Noiembrie 2005
Colectia Eseuri De Ieri Si De Azi
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 110
ISBN: 973-611-350-7
Mai mult