Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Pitesti. Centru de reeducare studenteasca

(3 voturi)
In curand!
Prezentare

 

Aceasta carte este una a faptelor. Acumularea lor socanta creaza o istorie, una tragica, neinteleasa si absurda. Dar aceasta carte se vrea si o fenomenologie a spiritului. Lovit fulgerator de concretetea evenimentelor, duhul cititorului se cabreaza intr-o incercare de a depasi contingentul, caci tot ce s-a petrecut in materie, in carne, nu este decat reflexul tarziu a ceea ce s-a consumat demult in spirit.

Acolo a fost ceva care depaseste puterea umana de intelegere, pentru ca a fost razboiul a doua tabere supraumane; acolo a fost spatiul in care, privit din afara, razboiul a fost castigat de satana, pentru ca psihologii si estetii confunda aparentele cu realitatea duhului si ignora faptul ca aceasta lume este un rastimp al mantuirii, singurul rastimp uman pentru mantuire. 

Dar adancul imbogatirii sufletelor noastre este greu de sesizat; pentru el, infrangerile sunt spectaculoase, mortile zguduitoare, nebunia locvace, dar intelepciunea si martirajul spiritual al supravietuitorilor, ca si vibratia imensa a duhului este prea subtila pentru puterea de perceptie a psihologului, ca si pentru orice fiinta umana care nu a trait in nebunie, ci doar in limitele bunului simt comun…

Asa cum despre scriitorii realisti rusi din secolul XIX s-a putut spune ca se trag toti din Mantaua lui Gogol, tot asa despre memorialistii romani ai temnitelor comuniste din secolul XX s-ar putea spune ca se trag toti din Pitestiul lui Dumitru Bacu (1923-1997), carte aparuta in Spania in 1963, pe cand in Romania inchisorile politice inca nu fusesera lichidate, iar la Aiud era in toi ultima faza a „reeducarii”. 

Oricat de mult s-a scris ulterior sau se va mai scrie de aici inainte despre „fenomenul Pitesti”, ea isi pastreaza prestanta unica si forta marturisitoare. 

Aceasta a IV-a editie este de fapt prima editie integrala si profesionala care apare in Romania, oferind – pe langa prefata parintelui Calciu la editia a II-a – si o bibliografie la zi a marturiilor si studiilor despre cumplitul experiment concentrationar din Pitestiul anilor 1949-1951. (Razvan Codrescu)

 

Produs publicat in 2011 de Christiana
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-1913-39-1
Mai mult