Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide
Rasfoieste

Andrea Delfin

(3 voturi)
In curand!
Prezentare

In nuvela Calatorie in cautarea fericirii, un tanar nobil aflat in drum spre potentiala sa logodnica trage la un han unde cunoaste o servitoare care se dovedeste a avea un suflet mare, pe masura saraciei materiale si a nefericirii sentimentale. Umila  camerista ii atrage atentia tanarului, starnindu-i apoi simpatia si, in cele din urma, sentimente mai reale si mai puternice decat cele induse de conventionala uniune cu o femeie al carui comportament tradeaza vanitatea frumusetii fizice si a rangului. 

In Jorinde, o tanara si foarte frumoasa femeie straina apare intr-un oras si ii tulbura peste masura viata linistita. Dispusi sa faca gesturi necugetate pentru a-i intra in gratii, barbatii se depun singuri la picioarele acestei femei, a carei secreta datorie este razbunarea unei nedreptati familiale din trecut. Doar ca ratiunea inimii se dovedeste a fi mai puternica decat vointa si datoria, iar blestemul sangelui varsat lucreaza pe cai nebanuite. Venita pentru razbunare, femeia este tradata de propria inima si, astfel, atrage asupra-i un stigmat si mai mare. 

Magarita este tot o nuvela construita in jurul unei nedreptati. O „familie“ alcatuita dintr-o batrana, fiica ei „cu mintea neintreaga“, copila din flori a acesteia si o magarita bolnava isi duce traiul mizer intr-o padure la marginea satului. Abandonate de comunitatea careia ii apartine membrul marcant care a dezonorat-o pe fata slaba de minte, bietele femei reprezinta, de fapt, amintirea si dovada pacatelor oamenilor. Avand, datorita vietii umile pe care o traiesc, o speranta de mantuire pe lumea cealalta, batrana se intreaba, totusi, daca vor mai fi impreuna cu animalul, singura fiinta curata si credincioasa. Doar ca, infranta de natura rea a oamenilor, batrana nu mai are puterea de a indura si hotaraste sa incheie socotelile cu lumea aceasta, grabindu-se sa capete „bucuria cea vesnica“si, implicit, sa afle raspunsul la singura ei intrebare existentiala, adresata singurului om care le arata compasiune: „Credeti ca si magarii se duc in cer?“.

Andrea Delfin este plasata in Republica venetiana a jumatatii secolului al XVIII-lea. Protagonistul este un fost nobil dat mort si care, sub o identitate falsa de notar, revine dupa multi ani intr-o Venetie tiranica, pentru a rasturna, de unul singur, oranduirea corupta si criminala. Banuita conjuratie este alcatuita dintr-un singur om, „un Wilhelm Tell italian“, un justitiar motivat de ura, fara scrupule, care foloseste impotriva tribunalului inchizitorial propriile arme ale spionajului si conspiratiei, starnind, la randu-i, teroare. 

 

Produs publicat in 2013 de Litera
Data aparitiei: Martie 2013
Colectia Nobel
Format: 100x200
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-849-486-9
Mai mult