Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Celelalte minti

(2 voturi)
In curand!
Prezentare

Celelalte mintiUrmarind evolutia imprevizibila a mintii, Godfrey-Smith arata cum din niste palcuri rebele de celule nascute in mare au aparut primele organisme capabile sa simta, sa actioneze si sa comunice prin semnale. Pe masura ce aceste organisme primitive au interactionat tot mai mult unele cu altele, complexitatea lor a crescut. Probabil ca primele sisteme nervoase au aparut intaia oara la stramosii meduzelor; mai tarziu, cefalopodele – care se trag din niste moluste cat se poate de banale – si-au abandonat cochiliile si s-au desprins de fundul oceanelor in cautarea prazii, dobandind inteligenta superioara de care aveau nevoie in acest scop. Apucand-o pe o cale diferita, mamiferele si pasarile si-au inceput calatoria evolutiva mai tarziu. 

 

Dar ce fel de inteligenta poseda cefalopodele? Folosindu-se de rezultatele ultimelor cercetari, dar si de propriile experiente ca scufundator, Godfrey-Smith incearca sa elucideze o parte din misterul care inconjoara aceste vietuitoare. Mergand pe urmele experientei subiective pana la inceputurile ei si comparand fiintele umane cu rudele noastre din regnul animal, Godfrey-Smith arunca o lumina cu totul noua asupra mintii caracatitelor – si, in acelasi timp, asupra mintii umane. 

 

Imi place la nebunie aceasta carte, este un amestec excelent de istorie naturala, filosofie si mirare filosofica. Citind Celelalte minti, ai senzatia unei scufundari – nu doar in mediul caracatitelor misterioase si atat de inteligente, ci in timp, intr-o calatorie care ne explica natura mintii si felul in care a aparut. E o poveste captivanta, iar proza eleganta a lui Godfrey-Smith o aduce la viata. Pasiunea sa pentru caracatite razbate din fiecare pagina a cartii. Cartea este o lectura obligatorie pentru toti cei curiosi sa afle cum e sa fii o caracatita sau cum a evoluat mintea – a speciei umane, dar si a cefalopodelor, niste vietuitoare atat de diferite, dar la fel de capabile de simtire. 

 

Jennifer Ackerman, autoarea cartii Geniul Pasarilor (in curs de aparitie la Editura Publica) 

 

Una din cele mai mari enigme ale vietii organice este cum si de ce au dobandit anumite specii constiinta de sine. Pentru Peter Godfrey-Smith, caracatitele reprezinta un portal inspre descoperirea constiintei non-umane, iar in acest demers da dovada de o mare sensibilitate si de cunostinte de prima mana. 

 

Frans de Waal, autorul cartii Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? 

 

Celelalte minti este o carte senzationala, plina de idei uluitoare si de ipoteze fascinante. Cu scriitura lui clara, frumoasa si evocatoare, filosoful pasionat de scufundari Peter Godfrey-Smith iti va schimba din temelii modul in care intelegi natura vietii, cursul evolutiei si dezvoltarea mintii – a noastra si a altor specii. Celelalte minti te va incanta si, in acelasi timp, va reprezenta o provocare pentru fiecare naturalist, scufundator sau persoana care si-a pus vreodata intrebari despre natura experientei altor specii. Cu alte cuvinte, aceasta carte ar trebui citita de toata lumea, fiindca la final vom dobandi o atitudine mai complexa si mai plina de intelegere fata de celelalte animale cu care impartim pamantul si marea. 

 

Sy Montgomery, autorul cartii The Soul of an Octopus, finalist al National Book Award

Produs publicat in 2017 de Publica
Data aparitiei: Octombrie 2017
Format: 145x205
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 328
ISBN: 978-606-722-273-9
Mai mult