Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Rusia. Un mileniu de istorie

(5 voturi)
In curand!
Prezentare

„Un tablou cuprinzător al întregii istorii a Rusiei, de la întemeierea primului stat pe pământ rusesc în secolul al IX-lea până în prezent.“ – Choice

E oare imensitatea imperiului de la răsărit o povară psihologică pentru locuitorii săi, care trăiesc cu spaima că pot fi cotropi?�i oricând, din orice parte? Au oare ru?�ii o bizară — ?�i unică în felul său — predispozi?�ie spre conducerea autocratică? A fost oare era sovietică doar o punere în practică a proiectului comunist, sau centralizarea puterii în mâinile unui grup de oameni este ??i o mo?�tenire a perioadei ?�ariste? De ce încercările unor conducători ru?�i de a face câ?�iva pa?�i pe calea reformelor s-au soldat de fiecare dată cu un recul dezastruos? Acestea sunt întrebările care îl urmăresc pe Martin Sixsmith; cartea sa este o lectură esen?�ială pentru în?�elegerea unei ?�ări care între??ine cu istoria o rela??ie cu totul aparte.

Cu un sfert de secol în urmă, o lovitură de stat militară amenin??a să pună capăt politicii de glasnost ??i Perestroika inaugurate în Uniunea Sovietică de Mihail Gorbaciov. Puciul a e?�uat, anticipând însă dificultă??ile pe care schimbarea avea să le întâmpine în viitor. Nu era pentru prima oară în istoria Rusiei când încercarea de a schimba modelul conducerii amenin??a să sfâr??ească înainte de a apuca să dea roade. Căci Rusia, o ??ară de mare rafinament cultural ??i intelectual, a fost întotdeauna cârmuită cu un „pumn de fier“, deplin acceptat de o popula??ie gata mereu să jertfească individul pe altarul unei cauze colective primordiale: asigurarea unită??ii colosului geografic.

Cartea lui Martin Sixsmith — cunoscător de-o via??ă al culturii, istoriei ??i limbii ruse ??i martor direct al evenimentelor cruciale de acum 25 de ani — este dedicată tocmai acestui aparent paradox: ea retrasează cei o mie de ani de zbuciu¬mată istorie ai Rusiei, eviden??iindu-i pendularea perpetuă între Estul asiatic ??i Vestul european, o pendulare care continuă până în zilele noastre.

Cronicile primelor veacuri sau mărturiile directe culese în anii din urmă, reflectarea momentelor istorice în marea literatură rusă ori în cuvintele seci ale discursurilor politice zugrăvesc fundalul pe care se proiectează întreaga relatare a autorului – fost corespondent BBC la Moscova – ??i fac din cartea sa o istorie vie.

Produs publicat in 2016 de Humanitas
Data aparitiei: Septembrie 2016
Format: 145x205
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 624
ISBN: 978-973-50-5329-1
Mai mult