Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Pelerinaj in spatiul sacru bucovinean

(0 voturi)
In curand!
Prezentare

  „Cartea «Pelerinaj in spatiul sacru bucovinean» vine in intampinarea celor ce doresc sa se apropie de mesajul iconografiei si arhitecturii medievale.

  Parte a unei lucrari de doctorat, cartea lanseaza idei si teorii dezvoltate din efortul autorului de cercetare a bisericilor medievale din nordul Moldovei.

  Ne aflam cu aceasta carte in fata unui parcurs pe coordonatele Timp sacru – Spatiu sacru. De aceea, complementaritatea text-imagine apare intr-o relatie am spune noua, alta decat cea oferita de regula de exegeza stiintifica sau de textele de spiritualitate.

  Nu este un itinerar descriptiv, ci un parcurs jalonat cu predilectie de descifrarea unor simboluri – unele de mult cunoscute si interpretate, altele, desi prezente ca imagine, sunt inchise intr-o retorica formala care isi capata acum alte chei de descifrare.

  Parintele Gabriel Herea face o selectie personala si intr-un fel neobisnuita: nu se opreste la fiecare imagine din vastele programe iconografice si nici macar la toate bisericile pictate ale Bucovinei. In general, el alege un drum nestiut, caruia incearca sa ii desluseasca tainele, din timpul sacru liturgic, cu propria sa cadenta a scurgerii de la Creatie la Judecata si in vesnicie, si din spatiul sacralizat prin prezenta divina si prin coborarea harului, ca urmare a rugaciunii, asupra aceluia care il parcurge.

 Parintele Herea incearca sa descopere un fel de echivalare a arhetipului revelat de Dumnezeu lui Moise cu biserica tipica Moldovei, in sensul descoperirii aici a ceea ce numeste, pe urmele altor cercetatori, «Spatiul cale», in care include atat structurile arhitectonice si impartirea lor rituala cat si decoratia pictata, cu mesajele ei teologice, explicite sau imbracate in mister, dar si pe cele simbolice, absconse, care isi asteapta descifrarea sau reinterpretarea.

 Cartea este un Mesaj si o Chemare – Mesaj catre tinderea spre inaltimi si Chemarea catre deslusirea cailor inca nestiute, prin care se pot deschide catre bisericile Moldovei de Nord drumuri pe care le credeam de mult cunoscute, dar care, iata, inchid zone de mister si de negandita spiritualitate. Este in ele taina si bucuria pe care ti-o da orice creatie autentica.

Drum binecuvantat, cititorule!“ - Tereza Sinigalia

Produs publicat in 2010 de Patmos
Format: 165x235
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 189
ISBN: 978-973-1799-19-3
Mai mult