Extra discount de angajat
Mai redus ?
Felicitari!
Ai facut un Happy Deal.
Vei primi pe email
extra
discount

garantat in:
Extra
discountul

este gata!
00:00:00
Obtine discountvezi discount >inchide

Patericul sau apoftegmele parintilor din pustiu

(1 voturi)
In curand!
Prezentare

Aceasta carte a aparut la editura Adevarul.

Curajul, bunatatea, delicatetea, iubirea si smerenia personajelor din Pateric fac din ele mai mult decat niste simple modele si rugaciunii. Cu ei, de fapt, o imensa armata de cavaleri desavarsiti reinvie, pentru o clipa, din faldurile blonde ale pustiului, pentru a ne reaminti ca Dumnezeu ne-a facut, pe toti, la origine, oameni „cu aripi de foc“, dupa chipul si asemanarea Sa.

Patericul sau apoftegmele parintilor din pustiu, o lucrare fundamentala oferita cititorilor intr-o versiune riguroasa, stiintific stabilita, prevazuta cu elementele unui foarte bun acces cultural la text.

O carte este importanta in masura in care ne pregateste pentru moarte; el este in acelasi timp un manual de dezvatare a lucrurilor nesemnificative, a fleacurilor, a dogmatismului uscat, care inchircesc sufletul si fac aerul din jurul nostru irespirabil. Dar mai presus de toate, Patericul sau apoftegmele parintilor din pustiu este un minunat insotitor al sufletului catre moarte. 

La inceput a fost tacerea. „Un frate l-a intrebat pe avva Visarion: «Ce sa fac?». Batranul ii zice: «Taci si nu te masura pe tine insuti»“. Tacerea purificatoare, terapeutica, practicata nu numai de Parintii din pustiu, ci de toti novicii din marile religii sau filozofii soteriologice (hinduism, budism, iudaism, in varianta ascetica, pitagorism etc.). Daca insa totul ar fi fost tacere, nimic n-ar fi putut razbate pana la noi, iar noi, astazi, poate nici n-am exista. Caci lantul generatiilor se tine pe cuvant, pe gest, pe fapta, cuvantul, gestul si fapta alcatuind ceea ce se numeste traditie: bagajul cultural pe care oricine il gaseste in fata ochilor atunci cind intra in viata.

O alta apoftegma, ceva mai ingaduitoare, spune: „Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: «Ce este mai sanatos: sa vorbesti ori sa taci?» Batranul ii raspunde: «Cine vorbeste din dragoste de Dumnezeu, bine face; la fel, cine tace din dragoste de Dumnezeu»“. Asadar, cuvant si tacere despre Dumnezeu. Patericul nu este altceva decat urma vizibila, scriptica a acestor taceri si vorbiri neintrerupte despre Dumnezeu, pe o perioada de aproximativ doua secole, IV si V, in pustiurile egiptene, sinaitice si palestiniene.

Produs publicat in 2011 de Adevarul
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 400
ISBN: 978-606-539-970-9
Mai mult