eBook Romania si congresul de pace de la Berlin - Array

Romania si congresul de pace de la Berlin (eBook)

5 ( 6 Voturi )
Multumim pentru vot
Produs publicat in 2012 la Mica Valahie
Data aparitiei: Iunie 2012
Colectia Istorie
ISBN PDF: 978-973-7858-97-9
Formate: PDF (Adobe DRM)
Drepturi utilizare: 6 dispozitive
Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor (afla mai multe)
Clasament bestseller:
#2961 in Carti digitale
11,61 lei
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment Am ales ca platile online sa fie procesate de cel mai sigur si mai de incredere partener: PayU
Suport telefonic si pe e-mail
Suport telefonic și pe e-mail
Suport telefonic si pe e-mail Colegii nostri de la departamentul de client service vor raspunde in cel mai scurt timp tuturor intrebarilor tale, la telefon sau prin e-mail
Gratuit
Adauga in wishlist Informatii compatibilitate Descarca un fragment
Vei primi notificare imediat ce produsul intra in stoc
x Alegeti formatul
x Puteti comanda acest produs introducand numarul dvs de telefon. Un operator elefant.ro va suna in urmatoarele 60 minute si va cere telefonic restul datelor necesare. Numarul de telefon: Trimite
Prezentare Gasiti utila aceasta informatie? Da / Nu

Putem vorbi despre o repetare a istoriei si chiar de o regasire a ei în parcursul de astazi al trairilor românilor, derulate în contextul eveni-mentelor desfasurate pe plan european si mondial. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, astazi, spre deosebire de perioada moderna, raportul dintre european si mondial s-a schimbat destul de evident, mai cu seama daca luam în calcul rapiditatea cu care zonele de interese, de influente si, nu în ultimul rând, de conflicte

Citeste mai mult...

Putem vorbi despre o repetare a istoriei si chiar de o regasire a ei în parcursul de astazi al trairilor românilor, derulate în contextul eveni-mentelor desfasurate pe plan european si mondial. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, astazi, spre deosebire de perioada moderna, raportul dintre european si mondial s-a schimbat destul de evident, mai cu seama daca luam în calcul rapiditatea cu care zonele de interese, de influente si, nu în ultimul rând, de conflicte se muta dintr-o regiune în alta pe fondul unor motive sau argumente ce nu au în toate cazurile un temei logic.

Acceptând o asemenea judecata putem sa ne explicam deciziile ilogice luate de mai puternicii zilelor noastre si, în mod deosebit, sa ne facem ca întelegem justificarile lor absurde în numele carora ucid oameni nevinovati si nimicesc valori culturale apartinând unor civilizatii a caror identitate ar trebui respectata si nu catalogata a fi înapoiata pentru ca nu dispun de dotarea tehnica super-moderna din punct de vedere militar si logistic, capabila sa impuna cea mai nedemocrata democratie din lume.
În primul rând, avem în vedere ca pâna în 1989 problema Congresului de pace de la Berlin si cea a efectelor sau a implicatiilor lui asupra României erau privite si tratate din perspectiva marinimiei Rusiei, care, fie tarista, fie sovietica, numai „bine” a vrut si a facut românilor, chiar daca în 1812, dupa încercari constante si sistematice, le-a ocupat buna parte din teritoriul unei provincii care astazi se intituleaza în mod nejustificat drept Republica a Moldovei! Ceea ce este mai grav, anacronismul se perpetueaza si în anul în care s-au aniversat 500 de ani de la intrarea în eternitate a lui Stefan cel Mare, cel ce a domnit în toata Moldova istorica, unde se vorbea o dulce limba româneasca, identica cu cea din „dictionarul moldovenesc”, creat de actualii vânzatori de tara, aflatori din pacate în slujba celor care nici astazi nu au renuntat la principiul divide et impera!

În al doilea rând trebuie sa acceptam un alt adevar, anume ca, dupa 1990 asupra istoriei moderne, în general, cu precadere referitor la Congresul de la Berlin din 1878, cercetarea istorica nu s-a încumetat sa staruie. Dar, acest lucru se impunea tocmai pentru a lamuri un paradox al istoriei, adica pretul enorm platit de România în urma unui razboi în care a avut o contributie covârsitoare la obtinerea victoriei finale.

Apoi trebuie avut în vedere si un alt aspect tratat mai putin de istoriografia româneasca, referitor la trecerea cu vederea sau tratarea superficiala a tradarii Rusiei, în complicitate cu celelalte puteri, care au sacrificat România, în pofida rolului militar determinant si a sacrificiilor umane si materiale facute în razboiul ruso-turc. Pretul platit de România a fost mult prea mare, impunându-i-se sa cedeze sudul Basarabiei cu cele trei judete: Cahul, Ismail si Bolgrad, în ciuda faptului ca Rusia semnase o Conventie si se angajase sa respecte integritatea ei teritoriala.