eBook Nicolae Iorga in arhivele vieneze si ale sigurantei regale (1903-1914) - Array

Nicolae Iorga in arhivele vieneze si ale sigurantei regale (1903-1914) (eBook)

,
5 ( 6 Voturi )
Multumim pentru vot
Produs publicat in 2013 la Mica Valahie
Data aparitiei: Mai 2013
Colectia Istorie
ISBN PDF: 978-606-8304-78-6
Formate: PDF (Adobe DRM)
Drepturi utilizare: 6 dispozitive
Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor (afla mai multe)
Clasament bestseller:
#3151 in Carti digitale
19,35 lei
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment Am ales ca platile online sa fie procesate de cel mai sigur si mai de incredere partener: PayU
Suport telefonic si pe e-mail
Suport telefonic și pe e-mail
Suport telefonic si pe e-mail Colegii nostri de la departamentul de client service vor raspunde in cel mai scurt timp tuturor intrebarilor tale, la telefon sau prin e-mail
Gratuit
Adauga in wishlist Informatii compatibilitate Descarca un fragment
Vei primi notificare imediat ce produsul intra in stoc
x Alegeti formatul
x Puteti comanda acest produs introducand numarul dvs de telefon. Un operator elefant.ro va suna in urmatoarele 60 minute si va cere telefonic restul datelor necesare. Numarul de telefon: Trimite
Prezentare Gasiti utila aceasta informatie? Da / Nu

Documentele ilustreaza o activitate puternic marcata de campania anti-habsburgica desfasurata de Nicolae Iorga in vederea infaptuirii unitatii nationale, culturale si politice a romanilor. Totodata, prin ele se poate constata influenta exercitata de savant asupra opiniei publice romanesti pe plan intern si extern. Nu mai putin, se desprind cu pregnanta tensiunile anti-habsburgice create si repercusiunile lor asupra relatiilor dintre Imperiul Austro-Ungar si Romania.

Documentatia folosita

Citeste mai mult...

Documentele ilustreaza o activitate puternic marcata de campania anti-habsburgica desfasurata de Nicolae Iorga in vederea infaptuirii unitatii nationale, culturale si politice a romanilor. Totodata, prin ele se poate constata influenta exercitata de savant asupra opiniei publice romanesti pe plan intern si extern. Nu mai putin, se desprind cu pregnanta tensiunile anti-habsburgice create si repercusiunile lor asupra relatiilor dintre Imperiul Austro-Ungar si Romania.

Documentatia folosita se regaseste in corespondenta secreta si de cancelarie dintre agentii diplomatici si consulari ai Austro-Ungariei aflati la post in Romania si Ministerul de Externe austro-ungar, dintre autoritatile austriece din Bucovina si Ministerul de Interne austriac, dintre ministerele mentionate, precum si in rapoartele Sigurantei Generale a statului roman etc. Toate acestea privesc miscarea nationala romana din Vechiul Regat si din teritoriile romanesti de sub administratia austro-ungara, in stransa legatura cu activitatea desfasurata de Nicolae Iorga in acel context.

Cornelia Bodea s-a nascut in anul 1916, in satul Dud din judetul Arad. Fiica de preot, pe linie materna este nepoata memorandistului Aurel Suciu.

A studiat Istoria Romaniei, istorie universala si bizantologie la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, urmand si cursurile Scolii Superioare de Arhivistica si Paleografie de pe langa Arhivele Statului.

In anul 1941 si-a luat doctoratul in filosofie si litere, cu teza Moise Nicoara si rolul sau in lupta pentru emanciparea national-religioasa a romanilor din Banat si Crisana, devenind, in 1969, doctor docent.

Intre anii 1937 si 1942, a fost bibliotecar la Biblioteca Catedrei de Istorie Universala a Facultatii de Filosofie si Litere, intre 1943-1949 asistent la catedra de Istorie Universala a Universitatii din Bucuresti si, pana in 1975, cercetator stiintific la Institutul „Nicolae Iorga“.

Dupa 1989 a fost profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Ca „visiting professor“, acad. Cornelia Bodea a desfasurat o bogata activitate didactica in SUA, sustinand cursuri si seminarii in universitati americane din Ohio State University, Boston College.

In anul 1990, Cornelia Bodea a fost aleasa membru corespondent al Academiei Romane si, in 1992, membru titular.

Ca specialist in istoria moderna a Romaniei si istorie moderna universala, in cercetarile sale s-a aplecat asupra unor mari momente din istoria noastra nationala, activitatii unor personalitati ale culturii noastre, personalitatilor straine care au avut legaturi cu trecutul romanesc, relatiilor romano-americane, romano-franceze si romano-engleze, precum si rolului femeii in istoria nationala.

Rezultatele acestor laborioase cercetari s-au concretizat in foarte numeroase lucrari de referinta aparute in tara si in strainatate. In semn de recunoastere a valorii operei sale stiintifice, Cornelia Bodea a fost aleasa ca membru al mai multor societati stiintifice din tara si de peste hotare, precum: membru de onoare al Institutului de Istorie „N. Iorga“, presedinte de onoare al Societatii Romane de Vexilografie, membru de onoare al „Society for Romanian Studies“ (SUA), membru fondator al Asociatiei „Fulbright Alumni Association Romania“, si multe altele.

A fost Cetatean de Onoare al Municipiului Arad, iar la implinirea varstei de 90 de ani a fost distinsa de Presedintele Romaniei cu Ordinul National Pentru Merit, in grad de Mare Cruce.

Cornelia Bodea a fost mereu atasata de locurile natale, iar legaturile cu Aradul au fost permanente. Prin stradania si generozitatea sa, a fost salvata biserica monument din lemn de la Grosi, care a fost adusa in curtea Spitalului Judetean Arad. Cornelia Bodea este patronul spiritual al Bibliotecii Centrale a Universitatii „Aurel Vlaicu“ din Arad, institutie careia i-a donat cu generozitate valoroasa biblioteca personala.