eBook Primordialism cultural si geopolitica romaneasca interbelica: lecturi in oglinda - Array

Primordialism cultural si geopolitica romaneasca interbelica: lecturi in oglinda (eBook)

5 ( 4 Voturi )
Multumim pentru vot
Produs publicat la Mica Valahie
Colectia Sociologie
ISBN PDF: 978-973-7858-89-4
Formate: PDF (Adobe DRM)
Drepturi utilizare: 6 dispozitive
Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor (afla mai multe)
Clasament bestseller:
#2916 in Carti digitale
11,61 lei
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment Am ales ca platile online sa fie procesate de cel mai sigur si mai de incredere partener: PayU
Suport telefonic si pe e-mail
Suport telefonic și pe e-mail
Suport telefonic si pe e-mail Colegii nostri de la departamentul de client service vor raspunde in cel mai scurt timp tuturor intrebarilor tale, la telefon sau prin e-mail
Gratuit
Adauga in wishlist Informatii compatibilitate Descarca un fragment
Vei primi notificare imediat ce produsul intra in stoc
x Alegeti formatul
x Puteti comanda acest produs introducand numarul dvs de telefon. Un operator elefant.ro va suna in urmatoarele 60 minute si va cere telefonic restul datelor necesare. Numarul de telefon: Trimite
Prezentare Gasiti utila aceasta informatie? Da / Nu

Primordialismul cultural constituie un manunchi de pozitii mai mult sau mai putin radicale, ce pun sub semnul întrebarii teoriile modernizarii din perspectiva introducerii natiunii ca fenomen autonom în analizele societatii moderne.

Consideram ca - pentru o mai buna întelegere a mecanismelor de persistenta si reproducere a culturii române moderne - putem folosi, critic, abordarile primordialiste în întelegerea natiuniilor, a identitatilor nationale si

Citeste mai mult...

Primordialismul cultural constituie un manunchi de pozitii mai mult sau mai putin radicale, ce pun sub semnul întrebarii teoriile modernizarii din perspectiva introducerii natiunii ca fenomen autonom în analizele societatii moderne.

Consideram ca - pentru o mai buna întelegere a mecanismelor de persistenta si reproducere a culturii române moderne - putem folosi, critic, abordarile primordialiste în întelegerea natiuniilor, a identitatilor nationale si a culturilor nationale, la cel putin doua nivele. Le-am întrebuintat, astfel, fie, direct, prin intermediul instrumentarului teoretic al primordialismului în varianta lui Steven Grosby – concepte precum „teritorialitate”, „continut carismatic” etc. – fie, indirect, pentru a caracteriza modul în care este imaginat, reprodus, construit, în mod primordialist, spatiul national în perioada interbelica.

Utilizarea unui concept, cum e cel de primordialism, în doua registre de semnificatie atât de diferite încearca sa surprinda - dintr-o perspectiva, din câte stim noi, aproape nepopulata teoretic în România - câte ceva din fascinantul proces prin care se creeaza spatiile, teritoriile, în  zonele mai putin vizibile ale imaginarului national.

Ne-am axat asupra unor figuri culturale mai putin cunoscute si asupra unor polemici neintrate în canonul cultural de dupa ’89, sperând sa gasim astfel nu doar o zona „virgina”, din punctul de vedere al studiilor ce i-au fost dedicate, ci si o perspectiva noua asupra functionarii culturii interbelice. Am insistat asupra antropogeografilor si geopoliticienilor interbelici, asupra lui Anton Golopentia datorita influentei fundamentale a teoriilor stiintelor statului legate de numele lui Hans Freyer în gândirea sociologului român. Savantul german este si una dintre sursele primordialismului cultural de azi prin intermediul lui Steven Grosby.