eBook Conacele Motrisorenilor - Array

Conacele Motrisorenilor (eBook)

5 ( 1 Vot )
Multumim pentru vot
Produs publicat in 2016 la Editura Digitala
Data aparitiei: Ianuarie 2016
ISBN EPUB: 9786068749969
Formate: ePub (Adobe DRM)
Drepturi utilizare: 6
Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor (afla mai multe)
Clasament bestseller:
#7065 in Carti digitale
#32 in eBooksTurismCalatorii tematice
15,49 lei
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment
Safe & Secure Payment Am ales ca platile online sa fie procesate de cel mai sigur si mai de incredere partener: PayU
Suport telefonic si pe e-mail
Suport telefonic și pe e-mail
Suport telefonic si pe e-mail Colegii nostri de la departamentul de client service vor raspunde in cel mai scurt timp tuturor intrebarilor tale, la telefon sau prin e-mail
Gratuit Descarca ePub
Adauga in wishlist Informatii compatibilitate Descarca un fragment
Vei primi notificare imediat ce produsul intra in stoc
x Alegeti formatul
x Puteti comanda acest produs introducand numarul dvs de telefon. Un operator elefant.ro va suna in urmatoarele 60 minute si va cere telefonic restul datelor necesare. Numarul de telefon: Trimite
Prezentare Gasiti utila aceasta informatie? Da / Nu

Aceasta carte prezinta gospodariile traditionale specifice ale locuitorilor satelor din partea nord-estica a Muntilor Mehedintului si Valea Cernei in partea superioara a acesteia.

In prima parte a lucrarii este prezentat arealul la care se refera iar in cea de-a doua parte este prezentata o selectie de fotografii cu conacele motrisorenilor din locurile lor de munca acompaniate cu alte imagini care sunt in masura sa reflecte traiul, obiceiurile si munca de zi cu zi a localnicilor.

Trebuie

Citeste mai mult...

Aceasta carte prezinta gospodariile traditionale specifice ale locuitorilor satelor din partea nord-estica a Muntilor Mehedintului si Valea Cernei in partea superioara a acesteia.

In prima parte a lucrarii este prezentat arealul la care se refera iar in cea de-a doua parte este prezentata o selectie de fotografii cu conacele motrisorenilor din locurile lor de munca acompaniate cu alte imagini care sunt in masura sa reflecte traiul, obiceiurile si munca de zi cu zi a localnicilor.

Trebuie facuta mentiunea ca denumirea de conac a tipului de locuinte ce vor fi prezentate in aceasta lucrare nu are sensul celei larg cunoscute, respectiv acela de casa boiereasca pe o mosie la tara ci se refera la o gospodarie traditionala, temporara sau permanenta, folosita de locuitorii satelor de munte din zona la care ne referim, aflata la o oarecare distanta mai mare sau mai mica fata de sat.

Motivatia elaborarii acestui album este determinata de faptul ca aceste gospodarii submontane traditionale folosite de locuitorii satelor dintr-un areal mult mai larg decat cel la care face referire aceasta lucrare, construite cu truda de catre fiecare familie a satului Motru Sec si utilizate in decursul secolelor in principal cu caracter temporar, dar in foarte multe cazuri si cu carcater permanent, sunt pe cale de disparitie.

Locul central al unei gospodarii de acest tip, pentru acest areal la care se face referire il ocupa conacul, care formeaza obiectul principal al acestui demers.

De mentionat este faptul ca azi foarte putine conace mai sunt locuite perioade indelungate si intretinute. Aceasta categorie de conace este inca locuita de populatia imbatranita a satului, cu respectarea traditiilor locale ancestrale. Marea majoritate a conacelor, cum de fapt vor grai si imaginile prezentate, reprezinta in zilele de azi doar locuri de popas vizitate periodic cu prilejul cate unei activitati periodice obligatorii, precum ar fi de exemplu cositul. Prea putini tineri se mai ingrijesc de intretinerea acestor conace.

Marea problema a durabilitatii si rezistentei in timp a acestor conace o reprezinta acoperisul din sindrila care putrezeste, iar nerepararea sau inlocuirea lui permite apei din precipitatii sa patrunda in interior ceea ce face ca lemnul sa putrezeasca in cativa ani.

Aceasta tendinta de degradare a conacelor va duce in final la disparitia lor.

In lucrare vor fi prezente imaginile unui mare numar de conace grupate pe zone mai mici, cu denumirea sub care sunt cunoscute de catre localnici.

Lucrarea se refera la un areal localizat in nord-vestul Olteniei, partea submontana nordica a Muntilor Mehedintului intre Piatra Closani si Piatra lui Stan, ce cuprinde o suprafata destul de intinsa pe cursul superior al raului Motru, Culmea Cernei intre Piatra lui Stan si Cioaca Inala si parte din Valea Cernei pana spre Vf. Oslea. Aceasta zona este situata in nord-vestul judetului Gorj si partial in Mehedinti, care cuprinde in fapt locurile de munca ale motrisorenilor, adica locuitori ai satului Motru Sec, din comuna Pades, dar si ale unor locuitori din satele invecinate.

De subliniat este faptul ca astfel de locuinte temporare se intalnesc pe un areal mult mai larg din zona submontana a Muntilor Mehedintului, cu intindere atat spre Tismana in judetul Gorj cat si spre Baile Herculane pe spatii intinse din judesul Mehedinti si Caras Severin. Caracteristicile si utilitatile acestor gospodarii montane submontane sunt in cea mai mare parte similare cu cele prezentate in aceasta lucrare.

Lucrarea de fata este structurata in doua parti. In partea de inceput sunt prezentate cateva informatii sintetice despre areal, sat, scurt istoric, prezentarea locurilor de munca ale localnicilor si o scurta descriere a actualului Parc National Domogled - Valea Cernei, care inglobeaza in intregime acest areal la care se va face referire.

Lucrarea se doreste a fi si un indmn catre administratia Parcului National Domogled-Valea Cernei de a se implica in initierea si implementarea unor actiuni care sa conduca la protejarea si conservarea habitatului uman din aceast areal, asa cum vine el din trecut, iar aici s-ar putea incadra cu succes si o directie de protejare a acestor conace si implicit a gospodariilor traditionale submontane.

Imaginile fotografice sunt grupate pe locuri, plaiuri, cai de acces, etc. si formeaza de fapt partea cea mai importanta a lucrarii. Unele imagini sunt insotite de explicatii detaliate.

Review
blog comments powered by Disqus